Fotografiar una mascota pot ser un exercici gratificant. No hi ha mascotes lletges: gossos, gats, .. tots són guapíssims i fotogènics. Però has intentat fotografiar alguna vegada al teu pelut i no has obtingut grans resultats ? No et preocupis, no és que el teu animal de companyia sigui lleig ni de bon tros, ets tu qui no controla de fotografia ;) No passa res , per això estem aquí, per aprendre junts.

En aquest article facilitarem una sèrie de trucs i consells ...


Consells per fotografiar a la teva mascota

01. Deixa que els teus mascotes es familiaritzin amb la càmera: Deixa que la facin olor o la llepin. Sostingues la càmera per sota d'ells perquè els resulti menys intimidatòria. Recompénsales amb petits premis quan s'apropin a la càmera i mostrin interès, però recorda protegir de la saliva l'objectiu per mitjà d'un filtre.
02.
Assegura't de transmetre un sentiment positiu: Els animals són intuïtius, es comuniquen per mitjà d'expressions i llenguatge corporal, de manera que detecten instintivament si no estàs d' humor per passar-t'ho bé i reaccionen d'acord amb aquestes percepcions. Disposa't a passar-t'ho genial quan prenguis fotografies i ells voldran participar en el joc.
03. Procura que estigui còmoda: Els gossos, gats i altres mascotes tenen una certa semblança als nadons i als nens petits. Són impredictibles en el seu comportament , i en la mesura que estiguin tensos , la sessió no funcionarà. Per aquest motiu , tracta de no incomodar la mascota. Una manera que se senti més còmoda si es troba fora del seu entorn habitual és comptar amb algun element que faci servir per als seus jocs.
04. Porta la càmera amb tu:  Sembla obvi, veritat? Per a alguns no ho és. Molta gent deixa passar bells moments de la seva mascota perquè no porten la càmera amb si quan passen temps amb ella. Més encara, si la teva mascota s'acostuma a que sempre portis la càmera amb tu, es concentrarà més en fer coses boniques en lloc de posar atenció a la càmera o pitjor encara, tenir-li por a la càmera. Les càmeres digitals compactes d'avui dia en faciliten el seu transport quan estàs jugant amb la teva mascota, passejant, o simplement passant temps junts, així que recorda portar sempre amb tu.

05. Flash no: Els gossos, gats o qualsevol altre animal no entenen la fotografia, no saben que estan sent fotografiats, i menys allò del flaix. Usant flash l'únic que aconseguiràs és espantar la criatura i aconseguir que fugi o que reaccioni de manera indesitjada. En comptes de flash procura disposar de llum natural de l'exterior. Les fotos fetes amb llum natural simplifiquen el control del nostre equip, fent que no ens haguem de preocupar més que per la nostra cambra i la pròpia mascota. I si fas servir llum natural, procura que no incideixi directament sobre l'animal perquè no generi ombres indesitjades. El millor és fer aquest tipus de fotos a l'ombra, sempre que les condicions d'il·luminació siguin suficients per fer les fotos amb garanties. Amb el flaix obtindrem fotos planes, sense relleu i amb cert toc 'artificial'. La millor llum és la llum de dies ennuvolats. Els núvols proporcionen llum difusa i aquest fet propiciarà fotografies sense excessius contrastos que permetran il·luminar tots i cadascuns dels racons de l'exposició. Si el dia és assolellat pots utilitzar la llum del flash com llum de farciment per disminuir zones amb poca llum i alt contrast i aconseguir fotos excepcionalment il·luminades.
06. Enfoca els ulls: Sempre. Com amb els humans. Gran part de l'expressió facial dels animals procedeix dels seus ulls, així que tinguels ben enfocats. La nostra atenció se centra inconscientment a la zona enfocada de la foto, i si els ulls no estan ben enfocats sentirem una sensació incòmoda en mirar-les. Una altra cosa és que vulguem centrar l'atenció en una altra part de la fotografia i desenfoquemos conscientment els ulls perquè la nostra atenció se centri en aquesta altra part. Es tracta d'un element compositiu molt recorregut i és perfectament vàlid.
07. Baixa al seu nivell: No facis fotos al teu gat o gos des de dalt, millor baixa't al seu nivell, posa't de genolls, o estira't totalment cap per avall. Adoptant aquesta perspectiva aconseguiràs una foto "de tu a tu".
08. Capta la seva atenció: L'única manera en què podrem fer 'posar' a les nostres mascotes és distraient amb una joguina o xuxe perquè, mantinguin l'atenció i realitzin posis mentre estan en tensió decidint què fer. L'ideal és que una altra persona jugui amb la teva mascota i capti la seva atenció mentre tu intentes trobar el moment idoni per fer la foto.
09. Sigues ràpid: Les mascotes , com els gossos i gats , realitzen moviments ràpids i inesperats i haurem d'estar preparats per captar aquest moment únic al s'aconsegueix una bona fotografia. Hauràs de posar a prova els teus reflexos i ser el més ràpid prement el botó de la càmera. Per evitar fotos borroses o mogudes, haurem d'usar temps d'obturació curts parell intentar 'congelar' la imatge. Moltes càmeres actuals disposen de posicions programades i automàtiques per realitzar aquest tipus de fotos esportives (sol aparèixer la icona d'una persona corrent).

10. Centra't en el caràcter i la personalitat: Ningú coneix la teva mascota i els seus hàbits millor que tu. La foto tindrà molta més gràcia i "espurna" si representa una situació típica pròpia de la teva mascota: per exemple si és un gat normalment mandrós fes la foto en algun moment d'aquests, així en pla relax mentre es fa el ronso. Si per contra és un gos que no deixa de córrer fes-ho així, corrent, o mentre està entretingut amb el seu joguina favorit. Pot semblar una ximpleria, però els animals en general són molt expressius. Simplement els ulls o les orelles poden transmetre moltíssima informació a l'hora de fer aquest tipus de retrats a mascotes. La forma de mirar, si tenen les orelles aixecades, ... Dedica una mica de temps al principi a observar i ràpidament descobriràs quin és el seu estat d'ànim durant la sessió. I amb això , tracta de treure el millor de les seves expressions.
11. Mascotes i persones: Les fotografies en què aparegui la teva mascota al costat de persones especials per a ella, són extremadament gratificants. Et permetran captar mirades, gestos i postures que evocaran gran emoció i tendresa. Podeu provar unes fotos posades però en general les millors fotos són les que s'aconsegueixen de manera espontània i sense que animal i humà siguin conscients de la càmera.

12. Busca un bon fons: El fons és un element principal en la composició. Condiciona tota la foto. No és el mateix un fons de color uniforme que de diversos colors, un fons simple que compost, un fons enfocat que un desenfocat. No vols que el fons escènic sigui una distracció de la foto , algunes vegades els millors llocs són els que tenen menys coses, tal com una àrea de pastura verda, un espai de llum amb parets blanques i catifes sense cap disseny, així com altres d'aquests llocs, podrien ser ideals per la teva foto. De la mateixa manera, el fons escènic pogués semblar massa senzill i estèril, així que posa atenció a aquests detalls. Una cosa que definitivament no vols com a fons escènic és el pot d'escombraries o un avorrit i horrible teló. Tingues en ment que si les coses en el fons escènic no li donen valor a la foto , és millor evitar-les.
13. Busca un lloc maco o especial: Aquest  evocarà memòries i emocions en el futur, per a tu com a amo de la mascota. Per exemple, potser hi hagi algun lloc on tu i la teva mascota hagin compartit un moment especial junts, un lloc que tindrà molt significat en el futur quan vegis les fotos novament.
14. Prova amb un teleobjectiu: Com ja hem comentat, els animals són impredictibles en el seu comportament. Si t'acostes massa a ells amb la teva càmera, és possible que despertis massa la seva atenció i curiositat i vulgui investigar teu material fotogràfic , fent perdre l'enquadrament i fins i tot posant en perill la integritat del teu equip. L'altra reacció més habitual és que l'animal s'espanti, de manera que la sessió tampoc funcionarà com tu vols. Usant un teleobjectiu podràs centrar-te en els detalls sense incomodar la mascota, aconseguint molt bones fotos d'una manera còmoda i segura. L'ideal seria poder aconseguir un teleobjectiu de 200 mm o superior per a poder realitzar fotos a certa distància acostant la imatge com si estiguéssim just al seu costat. A més amb un objectiu d'aquestes característiques aconseguirem exposicions amb poca profunditat de camp (a major distància focal menor profunditat de camp). Una profunditat de camp petita ens permet realitzar fotografies en les quals l'objecte a fotografiar apareix totalment nítid mentre que la resta de la imatge del fons apareix totalment borrosa. Aquest efecte permet obtenir fotografies amb gran relleu emfatitzant la imatge principal i difuminant la resta de la imatge.
15. Utilitza el Rei dels Objectius: Utilitza un objectiu el més lluminós possible. Podria ser un 50mm f/1.4 per exemple, o un f/1.8 fins i tot.   
16. Utilitza objectius atrevits: Encara que la lent anterior és la més adequada per a retrats, pot ser bona idea també utilitzar objectius que distorsionen una mica la realitat oferint resultats graciosos. Per exemple el típic objectiu ull de peix seria un bon candidat.
17. Prova enquadraments diferents: Les mascotes, com els éssers humans, es veuen molt diferents depenent de la posició des d'on la fotografies. Fes-li fotos de cos sencer o de parts més concretes del seu cos com ara: cara, potes, nas, panxa, etc.

18. Planifica el tret: Cal reconèixer que aquestes petites criatures de vegades no col·laboren, així que necessites planificar-les tranquil·lament. Escull un bon moment, prepara la càmera i deixa que l'animal et vegi amb ella una estona fins que deixi de resultar estranya. Mentrestant veu pensant en el tipus de foto que busques, la composició, etc . Recorda que un cop et posis a capturar-les tindràs probablement molt poc temps abans que el teu amic fugi, així que planifica tot discretament i amb antelació.
19. Utilitza velocitats de tret mitjanes o elevades: Segurament la teva mascota no podrà estar quieta, i el més probable és que hagis de prescindir del trípode, així que et convé utilitzar una velocitat de tret més aviat elevada i així congelar el moviment. Incrementa l'ISO tant com t'atreveixis. Un ISO major significa una major velocitat de l'obturador, tota la resta es manté igual, el que permet congelar el moviment. No obstant això amb un ISO major hi haurà més soroll, així que prova diversos nivells d'ISO fins que trobis un nivell de soroll acceptable (el soroll es veu en forma de punts en la imatge). Si la teva càmera té l'habilitat de configurar automàticament el ISO, ignora les dues frases anteriors i fa servir així la càmera, i configura la teva càmera en mode prioritat d'obturador per assegurar que l'obturador sigui prou ràpid. L'última alternativa és utilitzar la càmera en mode "esports", el que significarà que la Cambra seleccionarà la velocitat d'obturació més ràpida possible per a la seva situació.
20. Juga amb la profunditat de camp: desenfocant el segon pla i enfocant el subjecte en primer pla sol donar molt bons resultats en humans però també en animals.
21. Busca inspiració: Abans de planificar la sessió fes-te un volt per Flickr o google i busca amb les paraules "mascota", "animal", "pet", "cat", "dog " . Utilitza les fotos d'altres fotògrafs per trobar inspiració i noves idees.
22. Fes fotos , fotos i més fotos: Actualment tenim la sort de viure en plena era de la fotografia digital. Gairebé tots disposem ja de càmeres digitals amb el que no haurem de preocupar-nos si tirem fotos que possiblement no es veuran bé, amb la consegüent despesa que això implica a l'hora de revelar carrets analògics. Moltes càmeres admeten la manera de tret en ràfega. El tret en ràfega consisteix a prémer el disparador i, depenent les característiques de la càmera, poder fer diverses fotografies en un sol segon. Amb aquest mètode tindrem moltes més possibilitats d'aconseguir alguna bona fotografia que capti aquest moment únic. Si estem jugant a tirar-li la pilota a la nostra mascota, una bona estratègia seria començar a disparar en mode ràfega, tirar la pilota i seguir el recorregut de la nostra mascota fent fotos sense aixecar el dit del botó. D'aquesta manera farem fàcilment 20 o 30 fotografies en què la nostra mascota a penes haurà recorregut 5 o 6 metres de distància.

23.
I el consell més important de tots. Fes-ho tot amb amor i diverteix-te durant la sessió: No et frustres, no t'entestis a aconseguir alguna possessió o foto si aquesta se't resisteix. Al cap ia la fi l'important és passar-s'ho bé i immortalitzar el record d'un ésser estimat. Si aconsegueixes aquesta finalitat què més dóna que la foto no sigui artísticament estètica?

Go to top