MERCAT DE L’OLLA I LA CALDERA I MERCAT D’ARTESANS A CALDES DE MONTBUI (20/03/2010 a 21/03/2010)

L’objectiu de Fem Bullir l’Olla, Mercat de l’Olla i la Caldera i Mercat d’Artesans de Caldes de Montbui  és organitzar una activitat singular i de ressò turístic, vinculada amb la història de Caldes de Montbui.

Caldes Animal participarà en aquesta fira i us convidem a venir a veure'ns.

Es tracta d’organitzar una festa relacionada amb l’olla i la caldera de Caldes. A partir d’aquesta idea se’n poden derivar una sèrie d’activitats originals lligades amb els conceptes principals següents: caldera – olla – aigua termal que bull (tradició de fer bullir les llegums i les verdures/cuina termal) - tradició romana /balneària – oficis antics. Aquests elements ens poden donar molt joc per desenvolupar diverses línies d’actuació.

Història
• L’escut de Caldes de Montbui abans del 1445 (segle XV) hi constava tan sols el símbol de la caldera tot i que podia variar la forma. Aquest escut es referia a les “aigües calentes”, als habitants del poble i al seu terme vallesà.

• Després de l’any 1445, l’escut va mantenir la caldera però anava acompanyada per les armes de Barcelona i amb les quatre barres. Això va ser quan la vila fou declarada “membre, braç i carrer de Barcelona” i els calderins considerats com a barcelonins, amb els seus privilegis comercials i d’altres, gràcies a un real pergamí d’Alfons V, el Magnànim.

• La caldera és un símbol molt comú en les poblacions que es denominen Caldes. Possiblement vingui de la tradició romana i s’ha convertit en un dels elements iconogràfics de Caldes i ha aparegut a l’escut de Caldes fins avui dia.

• A Caldes, existeix una família que porta com a sobrenom cal Plats i Olles (situada a la pl. del Sanmarti).

• En sentit general, les calderes eren l’olla dels pobres. El guisat i repartiment de calderes en festes sembla tenir el seu origen en una pràctica caritativa àmpliament difosa des del segle XVII. L’anomenada olla dels pobres congregava el dia de festa major tots els indigents, captaires i rodamóns de la zona i que en alguns indrets assolia la condició de veritable institució benèfica.

• Existeixen oficis antics relacionats amb l’olla i la caldera.

Go to top