El que per nosaltres és fonamental o agradable, per a la nostra estimada mascota pot ser letal. Normalment, el gos s'allunya instintivament d'aquests aliments, però un descuit o emmascarat per olors d'altres aliments pot fer que els consumeixi.

És a dir, no hi ha d'alimentar al nostre gos amb el nostre menjar, sinó utilitzar-la com a premi i en molt comptades ocasions sense utilitzar cap d'aquests productes.

 

1 - Ossos: Aquest és el responsable de gran quantitat de visites urgents a les clíniques veterinàries, que han d'atendre mascotes que s'han quedat ennuegar-se amb ossos. En donar-li ossos al nostre gos, o al nostre gat, correm el risc que quedin travessats en el tracte intestinal o a la tràquea de la mascota, el que sol portar a problemes que poden necessitar cirurgia, i de vegades provoquen la mort. Per això cal evitar tots els ossos cuits, incloent de pollastre i de vedella. Encara que si vols donar-li ossos al teu gos, és aconsellable que sigui de llet o de faldilla, i sense cartílags.

2 - Xocolata: com conté teobromina, causa un augment en els batecs del cor i per tant una estimulació del sistema nerviós central i constricció de les artèries. A més de diversos problemes cardíacs, la xocolata en els animals pot causar la mort per infart, i de manera immediata, ja que pot arribar a passar després de 4 a 6 hores de la ingesta. Com a exemple, cal destacar que en un gos de 16 lliures, només 1 lliura de xocolata pot arribar a ser una dosi fatal per a la mascota.

3 - Alcohol: és extremadament dolent, tant per a gossos com per a gats, ja que l'alcohol pot intoxicar ràpidament a una mascota, i degut als seus efectes causar canvis dràstics de conducta, tornant-los agressius i nerviosos. A més en un dosi alta, correm el risc que l'animal pateixi una supressió del sistema nerviós central, el sistema respiratori i cardíac, i d'aquesta manera pugui arribar a morir.

4 - Llet: Tot i les creences, la llet sol ser dolenta per les mascotes, ja que la majoria dels animals no toleren la lactosa, el que els produeix vòmits, diarrea i diversos problemes gastrointestinals.

5 - El pernil i altres carns salades: aquestes solen ser molt perilloses per a les mascotes, ja que no només tenen molts greixos que poden ocasionar obesitat, sinó que a més la sal pot provocar seriosos trastorns estomacals i pancreatitis. Així mateix, al menjar aliments salats alguns gossos desenvolupen una malaltia crònica anomenada "bloat", que fa que el seu estómac s'ompli de gas, el que pot acabar en la mort de l'animal.

6 - Ceba: és nociva tant per a gossos com per a gats, ja que es tracta d'un aliment tòxic per a ells.  Els disulfidos que conté la ceba causa severs danys en els glòbuls vermells de l'animal, el que pot causar anèmia, problemes respiratoris i fins a la mort.

7 - Cafeïna: igual que la xocolata, la cafeïna conté xanthine que estimula el sistema nerviós central i el sistema cardíac, el que provoca vòmits, taquicàrdia i finalment la mort.

8 - Alvocats: a més de ser un aliment molt alt en greixos, la seva polpa és tòxica i pot arribar a bloquejar en el tracte intestinal, el que produiria un bloqueig solucionable només a través d'una operació quirúrgica.

9 - Tonyina: la variant de la tonyina destinat a humans és extremadament perillós per a les mascotes, sobretot per als gats.  Aquest tipus de tonyina en excés pot arribar a desenvolupar en el felí seriosos problemes cardíacs, per la qual cosa és convenient assegurar-se que es tracti de tonyina per a gats.

10 - Panses i raïms: aquestes solen ocasionar danys de ronyó a les mascotes, sobretot en els cadells que poden arribar a experimentar malestars ràpidament.

Go to top