L’objectiu de Fem Bullir l’Olla, Mercat de l’Olla i la Caldera i Mercat d’Artesans de Caldes de Montbui  és organitzar una activitat singular i de ressò turístic, vinculada amb la història de Caldes de Montbui.

Caldes Animal participarà en aquesta fira i us convidem a venir a veure'ns.

El Mercat de l'olla i la caldera és l'acte central del programa "Fem bullir l'olla" i tindrà lloc als carrers de la vila termal el cap de setmana del 19 i 20 de març

La vila termal celebra la 3a edició del mercat d'artesans i gastronòmic més singular del territori català, dedicat als productes de la terra, cuinats en olles gegants i amb aigües termals.

En paral•lel, tenen lloc les Jornades gastronòmiques de la farigola als restaurants calderins.

El programa "Fem bullir l'olla" de la vila termal de Caldes de Montbui (del 17 de març al 24 d'abril) inclou tres eixos d'interès:

- El Mercat de l'olla i la caldera i XXVI Mercat d'artesans. Dissabte 19 i diumenge 20 de març. Als carrers del centre històric.
- Les Jornades gastronòmiques de la farigola. Del 19 de març al 24 d'abril. Als restaurants de la vila
- La jornada "Restauració de qualitat: compromesos amb el territori i el producte local". Dijous 17 de març, a les 17 h, a l'Espai Can Rius.

Es tracta d’organitzar una festa relacionada amb l’olla i la caldera de Caldes. A partir d’aquesta idea se’n poden derivar una sèrie d’activitats originals lligades amb els conceptes principals següents: caldera – olla – aigua termal que bull (tradició de fer bullir les llegums i les verdures/cuina termal) - tradició romana /balneària – oficis antics. Aquests elements ens poden donar molt joc per desenvolupar diverses línies d’actuació.

Història
• L’escut de Caldes de Montbui abans del 1445 (segle XV) hi constava tan sols el símbol de la caldera tot i que podia variar la forma. Aquest escut es referia a les “aigües calentes”, als habitants del poble i al seu terme vallesà.

• Després de l’any 1445, l’escut va mantenir la caldera però anava acompanyada per les armes de Barcelona i amb les quatre barres. Això va ser quan la vila fou declarada “membre, braç i carrer de Barcelona” i els calderins considerats com a barcelonins, amb els seus privilegis comercials i d’altres, gràcies a un real pergamí d’Alfons V, el Magnànim.

• La caldera és un símbol molt comú en les poblacions que es denominen Caldes. Possiblement vingui de la tradició romana i s’ha convertit en un dels elements iconogràfics de Caldes i ha aparegut a l’escut de Caldes fins avui dia.

• A Caldes, existeix una família que porta com a sobrenom cal Plats i Olles (situada a la pl. del Sanmarti).

• En sentit general, les calderes eren l’olla dels pobres. El guisat i repartiment de calderes en festes sembla tenir el seu origen en una pràctica caritativa àmpliament difosa des del segle XVII. L’anomenada olla dels pobres congregava el dia de festa major tots els indigents, captaires i rodamóns de la zona i que en alguns indrets assolia la condició de veritable institució benèfica.

• Existeixen oficis antics relacionats amb l’olla i la caldera.

Go to top