El maltractament d'un animal és un concepte molt més ampli que el que es refereix només a l'abandonament o la violència física (cops, vexacions, baralles organitzades, etc). Els maltractaments inclouen també portar als animals en transports inapropiats, mantenir animals en estat de malnutrició, en condicions higienicosanitàries deficients, sense aixopluc, en instal·lacions inadequades, amb dificultats per a la seva mobilitat (lligats, encadenats ... ) o sense brindar atenció veterinària quan presenten signes de malaltia.

Un animal també és maltractat quan no són cobertes les necessitats etològiques que la seva espècie necessita per desenvolupar-se i tenir una vida plena. El gos, per exemple, com a animal social que és, necessita companyia , sentir-se integrat en la seva família humana, tenir contacte amb ella, passejar, jugar... Si se li nega l'afecte o se li manté aïllat o en solitud, l'animal no està sent ben tractat i té mancances que li provoquen patiment i minven la seva qualitat de vida.

Hi ha altres activitats en què els animals són explotats i que constitueixen fets totalment il·legals i denunciables, però encara molta gent desconeix que ho són. Un exemple és la cria i venda de cadells per part de particulars sense llicència (aquests cartells que veiem de vegades en els aparadors, pel carrer i fins i tot en revistes d'anuncis) , ja que no només és un frau fiscal, sinó que a més és una de les principals causes de la superpoblació i abandonament de gossos i gats al nostre país. També està totalment prohibit oferir animals com a reclam o premi en concursos o celebracions, si coneixem alguna localitat que realitzi aquest tipus de pràctiques hem interposar la corresponent denúncia davant l'autoritat competent .

A vegades pensem que és complicat efectuar una denúncia o que cal tenir coneixements específics per a això, però això no és així. Qualsevol persona pot denunciar sense tenir una formació jurídica.

Si arriba al teu coneixement qualsevol acte de maltractament animal, has denunciar aquest fet davant l'autoritat competent.

 

Go to top